Bankvezetők kiválasztása a nyolcvanas-kilencvenes években Magyarországon (Szociológiai Szemle, 2024)
A magyar bankrendszer átalakulása a piacgazdaság kiépülésének fontos mozzanata. A korábban hatósági-államigazgatási feladatokra hivatott bankszektor egyre inkább egymással versenyző üzleti vállalkozások színterévé válik. Feltételezhető, hogy a banki funkciók átalakulása vezetőivel szemben is új elvárásokat támaszt: felértékelődnek a meritokratikus szemléletű, szakmai felkészültségük és az új iránti fogékonyságuk révén a gyorsan változó piaci környezethez alkalmazkodni képes szakemberek.A tanulmányban ezt a - logikusnak látszó - hipotézist próbáljuk tesztelni a bankvezetői garnitúra összetételében, szakmai alkalmasságában bekövetkezett változások nyomonkövetésével, a leváltások-kinevezések, illetve visszahívásokmegválasztások mögött sejthető motivációk feltárásával. Minthogy a vizsgált időszakban a magyar bankrendszerben jelentős maradt az állami tulajdon részaránya és emiatt a kormány befolyása a bankokra, a bankvezetők kiválasztásának politikai aspektusait sem mellőzhetjük a vizsgálat során. Olyannyira nem, hogy a banki intézményrendszerben végbement változások mellett a kormányváltásokat választottuk a vizsgálódás vezérfonalául.