Önellátás és árutermelés: Mezőgazdasági kistermelők egy észak-magyarországi faluban (Szociológiai Szemle, 2024)
Ebben a tanulmányban azt próbáljuk meg leírni, hogy a mezőgazdasági kistermelés - mint a falusi lakosság számára látszólag kézenfekvően adódó költségmegtakarítási, pénzkereseti lehetőség - mit jelentett a rendszerváltás elõtti "békeidőkben", és mit jelent ma, az egyre szorítóbb piaci viszonyok között; hogy milyen tendenciák vannak kibontakozóban, és hogy kutatásunk során milyen gazdálkodói típusokkal találkoztunk. Kvalitatív vizsgálatról lévén szó eredményeink érvényességi köre meglehetősen korlátozott. Ebben a dolgozatban csupán egyetlen faluról, Szuhogyról lesz szó, az ott összegyűjtött adatok alapján írjuk le a változásokat, mégis azt reméljük, hogy talán sikerül napjaink eseményeinek néhány fontos mozzanatát megragadnunk.