Gazdasági elit a Székelyföldön - 1993 (Szociológiai Szemle, 2024)
Az elmúlt évek során a Kommunikációs Antropológia Munkacsoport keretében több olyan vizsgálat folyt, amely érintette a gazdálkodási praxis, a munkaszervezés, a pénzkezelési gyakorlat, a gazdálkodást meghatározó mentalitások, a gazdasági életet jellemző szerephierarchia, az életvezetési stratégia kérdéskörét. Ebben a tanulmányban kísérletet teszünk ezeknek a korábban felhalmozódott ismereteknek a rendszerezésére, középpontba állítva az új gazdasági elit jellemzését. Korábbi ismereteinket az elmúlt félév során több ellenőrző jellegű vizsgálattal, valamint személyes pályakép készítésével egészítettük ki. Bevezetésként néhány fogalmat rögzítünk, majd összefoglaljuk a helyzetelemzéseink megértéséhez feltétlenül szükséges ismereteket a Székelyföld történetéről. Tanulmányunk súlyponti része a mai gazdasági elit legfontosabb típusainak bemutatása, ezt a gazdasági elitről alkotott, értelmező jellegű elemzésünk követi.