Kik a fogyatékossággal élő személyek és hányan vannak? Egy kérdőíves vizsgálat (módszertani) tapasztalatai (Szociológiai Szemle, 2024)
A tudományos kutatások gyakran címkézik a fogyatékossággal élő emberekét rejtőzködő, nehezen elérhető társadalmi csoportként. A fogyatékosság fogalma körüli változások, a fogyatékos személyeket és családjukat érintő társadalmi hátrányok következtében mind országokon belül, mind országok között nehézséget jelent a pontos létszámadatok számítása, az általánosítás és az összehasonlítás is. A tanulmány két Nógrád vármegyei település példáján keresztül mutatja be, hogy különböző adatfelvételi-kérdezési módszerekkel jelentősen eltérő fogyatékosságarányokat mérhetünk. Mindennek pedig igen erős hatása lehet nemcsak a szakpolitikai döntéshozatali folyamatokra, hanem a beavatkozásokon keresztül a fogyatékossággal élő személyek jóllétére is.