A nagymintás ifjúságkutatás története (Szociológiai Szemle, 2024)
Az írásban a 2000-ben indult nagyszabású kutatási program elmúlt két évtizedének összefoglalásával szeretnék foglalkozni. A rendszerváltást követő magyarországi ifjúságkutatás történetében a nagymintás ifjúságkutatás az egyik, ha nem a legjelentősebb kutatási program, amely négyévenként végzett adatfelvételével kísérel meg részletes képet nyújtani a 15–29 évesekről. A legutolsó adatfelvételre 2020-ban került sor, az indulás óta eltelt húsz év tapasztalatai megértek az összefoglalásra, amelyre eddig csak részben, egy-egy aspektus bemutatásával került sor. A nagymintás ifjúságkutatás történetét bemutató írásban át kívánom tekinteni az ifjúság kutatásának történetét Magyarországon – részletekbe nem menően egyfajta kronológiát kívánok nyújtani a fontosabb kutatásokról, szervezetekről a rendszerváltást megelőző időszakra vonatkozóan is. Foglalkozni kívánok a nagymintás ifjúságkutatás empirikus eredményei és az ifjúságelméleti diskurzusok kapcsolatával, be kívánom mutatni azokat a fontosabb elméleti megközelítéseket, amelyek kialakításában vagy empirikus tesztelésében szerepe volt a nagymintás ifjúságkutatásnak – ráirányítva a figyelmet a kutatási program szerepére a fiatalokkal kapcsolatos tudományos gondolkodásban. Tanulmányomban a kutatássorozat történeti bemutatását a kutatásszervezés körülményeit is érintve elsősorban tematikai és módszertani fókusszal kívánom elvégezni. Be kívánom mutatni hogyan változott és mi maradt állandó a két évtized alatt. Célként tekintek a kutatássorozat értékelésére is, azaz erényeit és hiányosságait mérlegre téve a jövőre vonatkozó fejlesztési irányokkal is foglalkozni kívánok.